sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Pahan mielen postaus - hääpuvut ja orjatyö

Muutama tovi sitten Kioskilla nostettiin iso haloo eettisestä kahvista. Ainakin omassa fb feedissäni alkoi hirmuinen metelöinti siitä, miten voidaan varmistaa, ettei vaan lasten pienet kädet ole olleet poimimassa kahvinpapuja ja hyi olkoon, miten vastuutonta. Minulla keitti yli. Voi pojat, todellakin kiehuu.

Miksikö?

En todellakaan ihastu lapsityövoiman käytöstä, mutta ihan suoraan sanottuna tämä hurskastelu alkoi veetuttamaan sellaisella voimalla, että siitä syntyy tämä nyt lukemasi ketutusvuodatus. Miksi kahvi on sellainen asia, että sen mahdollisella lapsityövoiman käytöllä tuottajamaissa saatetaan vetää pavut käkättimeen ja nousta barrikadeille vastuullisen voimajuoman puolesta? Miksi esimerkiksi riistotuotettu hääpuku ei nosta sinne päinkään vastaavia ajatuksia? Jos ja kun netissä näkyy taivaanrannassa houkuttava parin sadan juhlavaate, niin eikö ihan oikeasti, ihan aikuisten oikeasti edes pienikään epäily herää? Mitä tekijälle voi sellaisesta jäädä?

Okei, kahvikuppi maksaa muutaman roposen, hääpuku taas kevyesti kolminumeroisia summia tai enemmän. On helpompi olla tiedostava kuluttaja, kun valinnat voi tehdä pienemmistä ostoksista. Tiedän, en itsekään todellakaan kylve rahassa, päinvastoin. Olisi kiva voida ostaa niitä asioita, joista haaveilee ja himoaa, mutta kun se ei vaan mene niin. Silti en ota vastuulleni sitä, että oma pihistely on kirjaimellisesti toisen ihmisen selkänahasta pois. Vaikka se ihminen ei olekaan ihan siinä vieressä vaan maailman toisella puolella.

Olen muutaman kerran yrittänyt avata tätä keskustelua - niin somessa kuin livenäkin ja aina joku vetää pussillisen palkokasveja hengitysteihinsä. Saan kuulla olevani elitisti ja ikävä ihminen, kun otan sellaisia asioita esiin. Anteeksi nyt vaan, haluan ajatella ihan tätä hetkeä pidemmälle, enkä todellakaan ole niin tylsä ja kapeakatseinen, että hyysäisin tässä omaa ammua ojassa.  Tämä on isomman mittakaavan juttu, massatuotannon ongelma, johon minulla ei yksittäisten kappaleiden tekijänä ole käytännössä osaa tai arpaa.

Saan myös kuulla ajatusteni, argumenttieni olevan epäkelpoja, koska minulla on joskus muinoin ollut hää- ja juhlapukuliike ja työskentelen edelleen hääalalla. Se, että olen nähnyt vaivaa selvittääkseni, keiden kanssa teen töitä, tekee minusta epäuskottavan? Fine. Jos olet jaksanut kiukkupostaustani näin pitkälle ja jaat samat arvot, tee minulle palvelus, avaa suusi. Jos ja kun minä en saa sanoa asioista mitään, olen ilonpilaaja ja ikävä ihminen, jonka sanaa ei voi uskoa, olisitko se sitten sinä?

See no evil, hear no evil. Tuttu juttu sekin. Mutta silmien ja korvien sulkeminen EI ratkaise tätä. Se tulee vain ja ainoastaan siitä, että tiedostaa maailmanmenoa ympärillään, eikä tue sitä omalla toiminnallaan. Älä ole orjapiiskuri.

Loppuun hyvin silmiä avaava dokkari siitä, miten epämääräisissä olosuhteissa ihan suomalaisia, tuttujakin merkkejä valmistetaan, ja mikä on työläisen osa kaiken takana. Minulta meni tämän jälkeen useampi brändi boikottilistalle.

Pahanmielen sunnuntaita sinullekin,
rakkaudella Aurora


4 kommenttia:

 1. Mä ainakin arvostan, että olet selvittänyt mistä puvut ovat peräisn, samalla tavalla arvostan yrityksiä, joiden johto käy tehtailla tarkistamassa, etti lapsityövoimaa käytetä.
  Saihan H&M muutama vuosi sitten kuraa niskaan lapsityön käytöstä, mutta taitaa olla suomessa ainoa otsikoihin päässyt yritys tämän osalta. Miksei muut?

  Jos puhutaan samasata dokkarista, se oli hirveää katsottavaa! Samassa tehtaassa tehtiin parinkymin verkkareita, ja sadan euron paitoja. Ja se kalliimpi merkki lasketaan meillä vielä "kalliiksi ja hyväksi" merkiksi. Itse olen myyjänä kaupassa, jossa näitä myydään ja laatu on välillä aivan hirveää. Ja ihmiset ihmettelevät, miksei sen hintaluokan vaatteet kestä mitään.
  Olen huomannut, että vain pientä osaa ihmisistä kiinnostaa, mitä siellä lapussa lukee valmistusmaan kohdalla.
  Itse olen alkanut suosimaan vaan niitä merkkejä, jotka toimivat lapsityötä vastaan. Ihanteellisin tilanne olisi ostaa vain kotimaista, sitä ei valitettavasti ole tarjolla hirveästi, ja hinta tulee vastaan.

  Ught. olipa multa sekainen viesti. :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos Laura. Vähän vaistomaisesti jo käänsin harteita kyyryyn, että millainenhan paskasade sieltä tällä kertaa ropisee. Ihan äärimmäisen ihana kuulla, ettei ole yksin näiden ajatusten kanssa. Tänään vaan meni kuppi nurin.

  Ilmeisesti tuo linkattu dokkari hukkui tekstin sekaan? Täytyykin varmaan korostaa sitä, koska se tosiaan oli karua kamaa - väkisinkin nieleskeli kyyneleitä sitä katsoessa.

  Tieto lisää tuskaa, niinhän se menee. Jos vaan ummistaa silmät, voi rauhassa shoppailla, eikä tarvitse ajatella, mistä mikin tulee ja kenenkin käsistä. Kyllä, olisi helpompaa, jos ei tietäisi työoloista, puutteista niissä yms.

  Pientuloisena tämän kanssa saa painia aika rankasti. Tuo olisi kiva ja tarpeellinen, mutta mikä sen tausta onkaan. Voiko sitä ostaakaan? Kalliimpi taas saattaa rymäyttää useamman kuukauden budjetin, mutta omatunto olisi puhtaampi. Ei tosiaan ihan helppo asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi paskanmyrsky on aina kääntöpuoli sille, että tuo omat, kärkkäätki näkemykset esille. Katsoin ton dokkarin, ja se ei ollut ehkä ihan niin paha, kun Armanin tekemä dokkari! Se avasi silmät ihan uudelle tavalla, ja esim Hilfigeriä ko. dokkarin katsomisen jälkeen osta enään ikinä.

   Suomi voisi ottaa mallia länsinaapuristamme, jolla tämä halpa- ja -lapsityö on kuin punainen vaate.

   Ja mä olen elänyt uskossa, ettei alkuperämaata tarvitse kertoa, jos tuote on tehty euroopassa, ja tossa kettottiin ettei enään ollenkaan :O

   Poista
  2. Jep, niinhän se on. Mutta siitä huolimatta ei pysty pitämään leipäläpeään kiinni, mieluummin keskustelee ja nostaa kissaa pöydälle.

   En ole sitä Armanin dokkaria nähnyt, täytyypä kaivaa esiin. Musta oli järkyttävää se, ettei enää tarvitse kertoa alkuperämaata ja miten yritykset, joita olin pitänyt aika vastuullisina, kieltäytyivät kirjoittamasta accord-sopimusta. Ei se nyt niin paljon tuotteiden hintoja nostaisi!

   Poista

Kiitos kommentistasi!