keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Operaatio Koti etenee

Välillä vähän muunkin elämän kuulumisia. Vaikka häärintamalla tuntuu, että asiat etenevät hämmästyttävällä vauhdilla. Meillä on armoton kodinrakennus päällä, mutta vähän toisella tapaa kuin yleensä ajatellaan.

Alunperin pehmustin Jyrkiä ajatukseen, josko hän muuttaisi Helsingistä Hämeenlinnaan, ja sieltä päädyttiin sitten pohdintaan siirtymisestä kokonaan toiseen kaupunkiin. Tampere välähti keskusteluissa, sitten taas pohdittiin Turkua ja Naantalia. Jyrkihän on siis Rymättylästä, Naantalin saaristosta kotoisin ja joitain kuukausia oikeasti pähkäiltiin siirrettäisiinkö elämät kokonaan sinne meren äärelle. Suurista suunnitelmista huolimatta ratkaisu tapahtui kuitenkin salamannopeasti, päinvastoin kaikkea, mistä oli puhuttu.

Pikkusiskoni syöpä uusi ja tällä kertaa diagnoosi oli armoton. Aikaa olisi korkeintaan reilu puolisen vuotta. Kaikki suunnitelmat heitettiin kerta heitolla romukoppaan, pistin elämäni Hämeenlinnassa purkkiin ja aloitin muuton kotiin, jonne en koskaan enää kuvitellut palaavani. Perhe on kuitenkin tärkeämpi minulle kuin mikään muu maailmassa. Duuni tulee ja menee, mutta perhe pysyy. Suureksi surukseni en ehtinyt ajoissa. Syöpä oli liian aggressiivinen.

Jyrkillä oli taas omalla tahollaan  joutunut suorastaan infernaalisen remontin kohteeksi ja asunto oli täysin asumiskelvoton lähes vuoden ajan. Joten mitä tehtiin? Muutimme kummatkin vanhaan lapsuudenkotiini äidin kanssa - Jyrki tosin minua paria viikkoa aiemmin. Joku voi vähän irvistää ajatukselle, että asutaan äidin kanssa saman katon alla tuoreena pariskuntana, mutta kun on niin pienellä aikaa menettänyt valtaosan perheestään, läheisyys oli voimavara.

Onneksi tilaa riittää

Jossain vaiheessa päädyttiin miettimään, miten elämä jatkossa menisi. Tällä samalla tontilla on äidin oma lapsuudenkoti, vanhempi omakotitalo, jonka viereen vanhempani olivat rakentaneet oman pesänsä. Olimme äidin kanssa kilistelelleet joskus maljoja sen merkiksi, että koskaan, KOSKAAN, ei tultaisi tekemään samaa virhettä ja asuttaisi naapureina kuten he olivat tehneet.

Mitäs sitä yleensä tällaisiin kohtiin sanotaan?

Niin, ei kannattaisi sanoa ei koskaan.

Äiti siirtyy pihan toiselle puolelle tähän.

Kaikista aiemmista lupauksista ja suunnitelmista huolimatta päädyttiin juurikin siihen asetelmaan, että remontoitiin pikkutalo nykystandardien mukavuuksille, ja äiti on (vihdoin) muuttamassa omaan lapsuudenkotiinsa ja me saamme kahdestaan Jyrkin jakaa minun lapsuudenkotini. Kummatkin kun ovat vielä vanhojen omakotitalojen kasvatteja, tottuneet vetoisiin ikkunoihin, nariseviin lattioihin, villasukkiin ympäri vuoden ja puulämmityksiin, ratkaisu oli enemmän kuin sopiva.

Keittiöfiiliksiä

Kummatkin kun ovat vielä tätä paljon mainostettua köyhää taitelijakastia, meillä ei olisi ikimaailmassa mahdollisuuksia yhtä suureen tilaan, omaan pihaan saati sitten omaan taloon, jos tästä olisi nyt päästänyt irti. Tämä ei mennyt lainkaan kuten oli ajateltu, kuten alunperin suunniteltiin, ja silti tämä tuntuu parhaalta mahdolliselta ratkaisulta.

Vuosi alkaa sillä, että päästään tekemään vanhasta kodista meidän koti. Meidän kummankin yhteinen turvasatama kummankin yhteisillä ehdoilla. En malta odottaa, että pääsen parin kuukauden sisään maalaamaan, tapetoimaan ja sisustamaan ihan urakalla!



8 kommenttia:

  1. Ihana koti teille tulossa!
    Otan osaa pikkusiskosi puolesta, en osaa edes ajatella miltä itsestäni tuntuisi jos siskoni menehtyisi.

    Minä olen innokas sisustaja, joten mielelläni luen myös sisustusjuttuja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tosiaan yhtään sitä, mitä suunniteltiin, mutta en valita! :D Tajusin myös, että tuolla kun on tilaa, niin voin oikeasti toteuttaa sellaisia haaveita, joihin ei muualla olisi ollut mahdollisuuksia. Ihan huippua!

      Kiitos osanotosta. Viimeiset neljä vuotta ovat tosiaan olleet raskaat, kun sillä välin kuoli ensin isä, sitten mummo, sitten sisko ja viime keväänä sitten koiruus. Paljon on tullut itkettyä, mutta en ole antanut sen vetää maailmaa mustaksi. Suru ei katoa, mutta sen kanssa oppii elämään rinnakkaiseloa.

      Poista
    2. Ehkä mun pitäis pistää mun sisustuslehdet sulle tulemaan, kun en edes kerkeä lukea niitä. Laitan omat juttuni taittajalle ja lehti kolahtaa joka kuukausi luukusta. Tarkastan menikö jutut oikein ja sen jälkeen ne lehdet jää lukematta..

      On sulla ollut kyllä raskasta aikaa. :( Meillä menehtyi toissa kesänä miehen isosisko ja viime kesänä minun pappani. Opin ainakin, että aina kannattaa puhua ja jos tämmöisistä asioista on selvitty yhdessä, niin sitten selvitään monesta muustakin.

      Eli tsemppiä hurjasti niin kodin sisustamiseen kuin ihan muutenkin elämään :)

      Poista
    3. Hei, olisipa huippua! Usein en raaski ostaa, mutta aina niitä hipelöi lehtitelineessä.

      Voi, olen kovin pahoillani myös sinun ja perheesi puolesta. Ihan saman huomasin, kannattaa puhua kaikki mieltä painava pihalle ja yrittää keskittyä niihin pieniikin valonlähteisiin elämässä. :) Tsemppiä ja haleja myös sinulle!

      Poista
  2. Oi miten ihana koti ja tarina sen takana. Sellaista se elämä tuntuu olevan, se ei mene niin kuin sen on suunnitellut, mutta kai juuri se tekee elämästä elämän. Osanottoni suruun minultakin <3

    VastaaPoista
  3. Kiitos osanotosta. Tuntuu jotenkin vielä erityisemmältä pitää kiinni tästä talosta ja tontista, kun siellä on meitä kolme sukupolvea möyrinyt ja kaikki rakkaat muistot pyörii näissä nurkissa. (no joo, on siellä niitä vähemmänkin kauniita muistoja, mutta ei vedetä niitä enää tähän. :D)

    VastaaPoista
  4. Ihania sisustushetkiä, päästäkää boheemit sielunne valloilleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Jyrki otti jo varaslähdön ja hankki meille flyygelin. Siellä nyt sitten istua nököttää ja soittaa onnellisena leffamusiikkia. ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!